Tentoonstelling Goddelijk Groen in Natuurmuseum Fryslân

Uitgaan

Tentoonstelling Goddelijk Groen in Natuurmuseum Fryslân

LEEUWARDEN, juni 2015 - Vanaf 5 juni is in het Natuurmuseum Fryslân de tentoonstelling Goddelijk Groen te zien. Deze tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het Natuurmuseum en de Stichting Alde Fryske Tsjerken die dit jaar haar 45 jarig jubileum viert.


- ingezonden -

Kerk en natuur hebben veel met elkaar te maken. In en rond de terpkerken en kerkhoven is sprake van een bijzondere flora en fauna. Hoogtepunt van de expositie is een heus Fries kerkje dat is nagebouwd op een terp in het Rabobank Atrium van het museum.


Een kerk in een museum? Het omgekeerde komt geregeld voor maar een complete kerk in een museum dat is uniek. De kerk staat op een terp, een typerend beeld voor kerken in Fryslân. De ene helft is prachtig gerestaureerd en goed onderhouden, zo ziet de SAFT het graag. De andere kant is een ruïne waar de natuur vrij spel heeft en daar houdt het Natuurmuseum weer meer van. Boven in de kerktoren is van alles te zien van vogels tot vleermuizen en van klepel tot klok.

Bouwbedrijf Dijkstra de Graaf bv, Bouwbedrijf van der Werff en Bouw- en Restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt bv, alle drie actief als restauratiebouwers, hebben de bouw van het kerkje geheel voor hun (eigen) rekening genomen. De terp is gebouwd door Sijperda Steigerbouw en het schilderwerk is verzorgd door Schildersbedrijf Stavorinus uit Veenwouden. Verder droegen Intratuin, Fa. Hamat en KDHome Products hun steentjes bij.

Het terpkerkje is de onbetwiste blikvanger van Goddelijk Groen, maar er is meer te zien en te doen.
De tentoonstelling begint met een presentatie over 45 jaar Stichting Alde Fryske Tsjerken. Die zaal is ingericht als een kerkinterieur compleet met originele kerkbanken, collectiezakken, kroonluchters, precies zoals een kerkje op het Friese platteland er uit ziet.

In de tweede zaal dwalen de bezoekers over een sfeervol kerkhof met een variëteit aan grafmonumenten die nu dienst doen als vitrines. In de vitrines worden de planten en dieren belicht die typerend zijn voor de flora en fauna in en rond de terpkerken in Fryslan.

Voor de jonge bezoekers is er een speciaal parcours met vragen en opdrachten.

Bij de tentoonstelling is een heel programma met extra activiteiten opgezet: een markt, excursies, middagen met verhalenvertellers en lezingen. De eerste lezing geeft Els van der Laan van Noordpeil op zondag 7 juni. Haar verhaal gaat over Groene Kerkhoven in Fryslân, over de karakteristieken, beleving en betekenis van groene kerkhoven in onze provincie. De lezing begint om 15.00 uur en er zijn, behalve een entreekaartje, geen extra kosten aan verbonden. De lezing richt zich op volwassenen, voor kinderen is er in die tijd een speciaal kinderprogramma met een rondleiding en een knutselactiviteit.


Met al deze activiteiten viert de Stichting dat ze zich al sinds september 1970 bezighoudt met het beschermen, bewaren van en een zinvolle bestemming geven aan monumentale kerken in Fryslân. Naast de expositie in het Natuurmuseum Fryslân zijn er deze zomer in tien kerken van de Stichting exposities te zien. Verder brengt de Friese zanger Piter Wilkens een speciale jubileumvoorstelling over kerk en natuur. Die gaat vanaf september op tournee langs vijf kerken.

Op www.aldefrysketsjerken.nl staat het complete programma te lezen.


Goddelijk Groen wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Fryslân, Stichting Siebolt Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Leeuwarden, Stichting Woudsend Anno 1816, Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis Leeuwarden, Stichting Herbert Duintjer Fonds, Stichting M.A.O.C. Gravin Van Bylandt en Stichting Zabawas.


Goddelijk Groen is te zien van 5 juni t/m 30 augustus 2015
www.natuurmuseumfryslan.nl

5-6-2015 10:37 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan