Opmerkelijk: een interlandwedstrijd van SC Stiens tegen Tuvalu

Sport

Opmerkelijk: een interlandwedstrijd van SC Stiens tegen Tuvalu

LEEUWARDEN, 22 augustus 2013 - Woensdag 4 september speelt S.C. Stiens een unieke interland tegen Tuvalu! Deze historische wedstrijd vindt plaats op sportpark It Gryn, Ieleane 2 in Stiens en is onderdeel van de seizoenskick-off van S.C. Stiens.


Het land Tuvalu bestaat uit ruim honderd eilandjes die in een lange sliert van 600 kilometer over de Grote Oceaan zijn uitgestrooid. De totale oppervlakte van de negen bewoonde eilanden is amper 26 vierkante kilometer. Het dichtstbijzijnde buurland van Tuvalu is maar liefst 1500 kilometer verderop. Tuvalu is een van de kleinste landen ter wereld. Met 12.000 inwoners is Tuvalu wel een dichtbevolkt land. Op sommige plaatsen is het eiland amper tien meter breed en het breedste punt is nog steeds extreem smal: 250 meter. Dat is dan ook de plek waar het enige voetbalveld van het land ligt. Tuvalu behoort tot de armste landen ter wereld. Het gemiddeld inkomen is maar 1600 dollar per jaar en daarmee is Tuvalu armer dan een land als Bangladesh.


Voetbal


De Tuvalu National Football Association is een van de weinige nationale bonden die nog geen lid zijn van de FIFA. De bond heeft echter aangegeven in de nabije toekomst lid te willen worden. In mei 2011 werd bekend dat de Nederlander Foppe de Haan de nieuwe bondscoach van Tuvalu werd. Onder zijn leiding werd tijdens de Pacific Games in 2011 een naar Tuvaluaanse normen vrij unieke prestatie geleverd. Tuvalu eindigde als vierde land in de groep en behaalde meer punten dan ooit tijdens een internationaal toernooi.


Doel van de stichting Dutch support Tuvalu is het bereiken van het lidmaatschap van de FIFA door voetballand Tuvalu. Zowel de stichting, de bond, de spelers, de regering van Tuvalu en de inwoners van Tuvalu moeten hier verschillende stappen voor ondernemen en het voetbal verder professionaliseren. Op weg naar het lidmaatschap komt daarvoor het nationaal elftal van Tuvalu voor een trainingskamp naar Nederland. Tijdens dit trainingskamp wordt het elftal pro deo getraind door professionele Nederlandse trainers. Leen Looijen is benoemd als bondscoach. Hij was onder meer als trainer actief bij NEC, Vitesse, RKC, NAC, FC Groningen en FC Emmen. Eén van de interlandwedstrijden die Tuvalu gaat spelen is dus tegen S.C. Stiens. Er zal deze wedstrijd gestreden worden om de grote Bourguignon Automotive Cup!


Programma


Tijdens de seizoenskick-off van 4 september staan er veel activiteiten op het programma. Hoogtepunten zijn:
17.00 – 17.45 uur: spektakelwedstrijd van 101 E- en F-pupillen tegen het nationale elftal van Tuvalu
18.15 – 18.30 uur: optreden Showband Takostu (3e op het Wereld Muziek Concours 2013!)
18.30 – 18.45 uur: openingsceremonie interland (o.m. volksliederen, line up)
18.45 – 20.30 uur: interland S.C. Stiens – Tuvalu


De toegang is uiteraard gratis! Na afloop is er nog een gezellige avond, waarbij het nationale team van Tuvalu een traditionele dansvoorstelling zal geven! Kijk voor het volledige programma op www.scstiens.nl.

Meer informatie:
www.scstiens.nl
algemenezaken@scstiens.nl

22-8-2013 08:51 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Sport

Meer Sport