Opinie

André ten Dam: ‘Met de euro zijn we het gezonde verstand ver voorbij’

LEEUWARDEN, 20 januari 2015 - Vriend en vijand nemen aan dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend maakt dat het staatsobligaties gaat opkopen. Hoeveel en hoe? Dat weten we donderdag. In FTM een uitgebreid interview met André ten Dam. Daarin zet hij in heldere taal uiteen waarom de Euro er nooit had mogen komen en waarom we er zo snel mogelijk vanaf moeten. Ten Dam heeft daar ook een kant en klaar plan voor gemaakt.


"..de eerste en belangrijkste voorwaarde voor een monetaire unie met een eenheidsmunt en één rente is dus economische convergentie tussen de deelnemende landen. Is die convergentie er niet, dan moet je niet aan een monetaire unie beginnen, en ben je er al mee begonnen en is er geen reëel uitzicht op afzienbare termijn op die convergentie, dan moet je er a.s.a.p mee stoppen. Dat is een kwestie van gezond verstand."

"Het is mijns inziens, behalve een kwestie van gezond verstand, ook een kwestie van moraal en ethiek. Want hoe kan je nu met droge ogen landen zoals Portugal en Griekenland dwingen tot zeer drastische bezuinigingen en daarmee in armoede dompelen, terwijl je die landen vast laat houden aan een voor hen veel te dure munt. Een munt die dan alle broodnodige zuurstof voor het noodzakelijke krachtige herstel wegneemt en je dan dus bij voorbaat weet dat zo’n opgelegd beleid zal uitmonden in een sociaal en humanitair drama van minstens een decennium en mogelijk nog veel langer. Ik ben bang dat de geschiedenis geen mild oordeel zal gaan vellen over deze lichting Europese beleidsmakers. Verder hebben de beleidsmakers met hun euro-stelligheid zichzelf wat betreft hun eigen geloofwaardigheid op een doodlopende weg klem gezet. Daarmee is de euro voor hen inmiddels verworden van een middel tot een doel op zich. Ik roep hierbij graag nog even in herinnering dat onze politici ons bij de invoering hebben beloofd dat we met de euro als middel in 2010 een veel hogere welvaart zouden hebben bereikt met min-of-meer volledige werkgelegenheid, terwijl de ironie wil dat de euro juist in 2010 is overleden en sindsdien met peperdure medicamenten kunstmatig in leven wordt gehouden."

Voor het volledige interview van Jean Wanningen met André ten Dam: lees verder op FTM..............


Volgende week - na de resultaten van de ECB-vergadering en na de Griekse verkiezingen van zondag 25 januari - volgt een tweede interview over de oplossing die Ten Dam in 2010 heeft gepresenteerd: The Matteo Solution (TMS).

20-1-2015 13:36 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie